12 de gener 2006

Whisky i cava

Dos líquids espirituosos que coincideixen avui –costat amb costat– en sengles articles d’opinió d’El País. Parla Martí Domínguez, en un d’ells, de Joan Fuster, a propòsit de l’edició d’un recull d’articles que el de Sueca va publicar en aquest mateix periòdic. I n’explica un fet que il·lustra les dificultats que comporta ben sovint aquesta mena de literatura alimentària:

En aquest sentit, és ben simptomàtica la carta que envia al director de La Vanguardia: “L’altre dia, a València, parlant amb J.L. Cebrián, d’El País, va sorgir la idea que els articles que t’envio per a La Vanguardia poguessin ser reproduïts al seu diari. Com que la misèria de l’ofici de col·laborador de periòdics no necessita ser demostrada, li vaig donar el meu consentiment. (...) Cada dia el mercat és més car, i el whisky; i un cèntim més, supernumerari, em farà un gran favor”.

No obstant això, sembla que finalment La Vanguardia no va donar-ne el consentiment i Fuster només va poder emprar aquesta fórmula –supernumerària– durant un parell d’articles.

En l’altre, que Enric Sòria titula “Dies de passar comptes” –no viure de cap manera especial tot aquest batibull de dies i de festes de signe contradictori que anomenen, en pack, el nadal, és una raresa cada vegada més i més rara– trobem una al·lusió divertida –cas de ser certa, que és molt probable– a l’altre dels líquids. I a uns salvatges que, cas d’assabentar-se’n, patirien d’una intensa gastritis:

Potser, aquests dies de relativa calma nadalenca hagen servit perquè la gent passe comptes amb l’estranya tardor que acabem de viure. Els productors catalans de cava, per exemple, calcularan les pèrdues de l’última manifestació local d’aquesta cosa tan salvatge que es diu odi a la diferència; pèrdues, tot siga dit, que em conten que no han sigut tan grosses com podien témer perquè han venut part de la beguda sobrant als seus companys valencians, que l’han comercialitzada molt bé amb una altra etiqueta. Afortunadament, els salvatges tenen el paladar tant entrenat com el coneixement.