19 d’abril 2007

Reaccionaris d’esquerra

Francesc Viadel entrevista Toni Mollà en el Quadern d’El País d’avui, a propòsit de la publicació del dietari Al pas dels dies. Quadern d’entretemps. I potser algunes de les reflexions que hi fa –l’entrevista és molt breu i, en conseqüència, bastant general– poden resultar fins a cert punt òbvies; però és que anem tan necessitats, fins i tot, d’hipotètiques obvietats com aquestes:

València, no compta gens a Europa i s’assembla cada dia més a Las Vegas, viu allunyada de ciutats com Berlín o París. D’altra banda, en aquest país el pensament reaccionari ha impregnat fins i tot determinats sectors de l’esquerra.[...]

No n’hi haurà prou amb un relleu polític per a impulsar transformacions profundes. Els canvis ciutadans són de llarg alé. El blaverisme en el sentit més genuí, és a dir, com a moviment antiintel·lectual, feixista, s’hi ha imposat molt.[...]

S’ha generat una espiral de silenci sobre uns temes determinats. És perillosíssim i la culpa no sempre és dels intel·lectuals.

A l’altre costat, tants que es diuen –sense complexos– intel·lectuals, o d’esquerres, o totes dues coses alhora, i que prediquen obertament per tot el contrari. Per no fer soroll, perquè no se’ns veja –per no atiar, diuen, l’anticatalanisme– i per apostar-ho tot a un suposat canvi polític que, d’acord amb això, venen com una causa quan no hauria de ser sinó l’efecte.