04 de gener 2008

Mapes (mentals)

Avui, a migdia, un desplaçament poc habitual per anar a dinar a uns quaranta quilòmetres de casa. I això em posa en contacte amb dos programes d’altres tantes emissores –una de ràdio i l’altra de televisió– que només escolte esporàdicament i que no veig absolutament mai, respectivament.

imatge

A la ràdio del cotxe, un locutor de Radio 3 (de Radio Nacional de España), presenta un grup irlandés de rock. I hi fa una observació que remarca de manera especial, i que –si no he entés malament– aproximadament ve a dir: és curiós que quan a Gran Bretanya es dóna un premi a un grup com aquest, es considera un premi a un grup internacional.

Mentre dinem, la televisió sintonitza Canal 9. Hi fan les Notícies del migdia, i dediquen un temps excessiu a parlar de la festivitat de Reis. En un desconegut rampell de reivindicació valencianista –una paraula que el corrector de català del word no m’accepta– la crònica diu que el tortell de reis és una tradició importada que s’ha acabat imposant al dolç autènticament nostre: la casca de iema (sic). I no ho diuen ni una vegada ni dues! Deu ser el valencià naturalitzat que reivindica un il·lustre lingüista a la premsa.