27 d’abril 2005

On no passa mai res

A propòsit d'un text que publica avui al seu bloc Vicent Partal, m'assabente de l'existència de la web de Buzztracker. I tant el plantejament del text en qüestió com el de la pròpia web susciten immediatament unes quantes reflexions que els contradiuen.
En primer lloc, perquè no són les notícies les que passen, sinó els fets. Les notícies es cobreixen o no es cobreixen, s'expliquen o es silencien, es manipulen, fins i tot es fabriquen o es destrueixen. Però no passen.
Els fets sí que passen, però no necessàriament són notícia. Això depén de diferents factors que no sempre poden controlar-se ni globalitzar-se: que Buzztracker –o la CNN o la Fox o la BBC o...– destaquen un fet, el convertirà automàticament en notícia per a una quantitat de receptors molt elevada; tanmateix, en un poble de pocs milers d'habitants, que un fet esdevinga una notícia pot començar per un determinat toc de campanes que avise de la mort d'un veí, i continuarà amb la posterior transmissió boca-orella.
Buzztracker Només cal fer una ullada al mapa de Buzztracker per tal de comprovar que, d'acord amb la seua proposta, hi ha un percentatge elevadíssim, absolutament majoritari, del planeta on avui NO han passat notícies. I podríem aventurar, sense massa risc d'equivocar-nos, que, de rastrejar les actualitzacions futures d'aquest mapa, ens faríem la idea que en una part molt important del planeta no passa mai res.
És evident, doncs, que estem parlant, com gairebé sempre, d'una globalització molt parcial, etnocèntrica, pensada des de i per a Occident. Que estem parlant, com deia Ferlosio en un magnífic text que ja vam fer servir per tal d'inaugurar aquest bloc, de la prepotència de la comunicació, de la notícia que importa més que el fet en ell mateix. Però, a més, hauríem d’afegir aquest aspecte –definitiu– del punt de vista: de veritat avui no han passat notícies a Canadà, a Sudàfrica, a Austràlia, a Argentina? Què en deuen pensar els habitants d’aquests llocs que tinguen accés al mapa de Buzztracker?