05 de maig 2006

Freakshow

Al Levante d’avui, un text de difícil classificació, publicat sense signar i que s’enceta amb aquest paràgraf antològic, que transcric sencer:

Aunque algunos especialistas de Gandia han puesto el grito en el cielo y han criticado la ausencia de cualquier referencia en la adaptación cinematográfica de Vicente Aranda a la supuesta valencianidad de Tirant, el personaje de la novela de Joanot Martorell, lo bien cierto es que Tirant nace, según la imaginación de su autor, en Bretaña. Tirant es bretón. Y sus hazañas no transcurren en el antiguo Reino de Valencia ni tampoco en las proximidades de Gandia, tierra que no pisa pero que se ha convertido en otra de las críticas que ha recibido la versión cinematográfica.

Especialistes de Gandia diu, però no sabem en què. Potser en l’art de posar el crit al cel –i hi tindrien competidors a cabassos– però el cas és que, per més que haurien cridat, no hem sabut de cap crítica en aquest sentit. En qualsevol cas, és evident que no poden ser especialistes en la novel·la de Martorell: Tirant –el personatge– sempre ha sigut tan bretó com la famosa matèria.

Allò més curiós, però –i potser algú més esotèric que no jo estaria temptat de trobar-hi una relació– és que la pàgina anterior del mateix periòdic parla d’una pel·lícula que, amb el títol d'El Código Aparinci, va a rodar-se aquest estiu a València amb Mariano Ozores com a codirector i Pajares i Esteso de protagonistes. Unes pàgines abans, de fet, el Conseller de Cultura –és un dir– Font de Mora es posava a la cua per al càsting.