17 d’octubre 2006

Per voluntat de Déu

Tastant, a petites dosis, els magnífics articles que Joseph Roth va escriure a Berlín, apareguts en la premsa alemanya dels anys vint del segle passat, i recopilats ara per l’editorial Minúscula en Crónicas berlinesas. Tastant l’extraordinària qualitat literària de la prosa, la incisiva capacitat descriptiva d’algú que volia dibuixar el rostre del temps; però també la sorprenent vigència d’uns textos amb quasi cent anys de vida.

El que titula “Contemplación del Muro de las Lamentaciones”, per exemple, encara avui posaria els pèls de punta a més d’un. A més d’un, sobretot, d’aquells que confonen el pensament amb un producte de consum ràpid, subministrat en packs tancats i sense possibilitat d’interferència. Per la data de publicació: setembre de 1929, un moment certament delicat en què a la Palestina sota comandament britànic es produia una violenta revolta dels àrabs contra els colons jueus. I perquè Roth –jueu ell mateix– es permet d’ironitzar sobre la religió i el poder de suggestió que té sobre la societat, així com sobre la suposada qualitat de poble escollit dels hebreus:

Fue con estos signos, los mismos que aquí anunciaban la venta de arenques, discos de gramófono y libros de anécdotas judías, con los que Jehová se manifestó una vez en el monte Sinaí. Por medio de estas letras esquinadas y horribles dio a los judíos la primera ley moral horrible para que la transmitieran a los pueblos alegres y despreocupados de la tierra. Hace falta un amor realmente divino –pensé– para hacer de este pueblo un elegido.

Però “Contemplación del Muro de las Lamentaciones” és encara més colpidor pel que suposa de crítica al Sionisme –no puede ser más que un amargo experimento, hi diu. Una crítica molt dura que va escriure –no convé oblidar-ho– un jueu que el 1933 hauria d’exiliar-se a París, per evitar que els nazis feren amb ell el mateix que feien amb les seues obres.

... en realidad, los siete sabios de Sión que dirigen el destino del pueblo judío no existen. Sí que existen, por el contrario, los idiotas de Sión, y son cientos de miles, todos ellos incapaces de comprender el destino de su pueblo.